Gå till:

Effektiv volymuppskattning av biomassa i vägkanter och ungskogar med laserdata

Klen skog är en stor potentiell skogsenergikälla. I ett ESS-projekt har ett kalkylverktyg för volymuppskattning och beräkning av volymutfall och ekonomi vid uttag av skogsbränsle i klena bestånd har tagits fram.

Klen skog är en stor potentiell skogsenergikälla. De senaste årens ökade efterfrågan och pris på biobränslen har lett till ett ökat intresse för att ta ut skogsbränsle vid gallring i täta, klena bestånd och längs väg- och åkerkanter.  Ett kalkylverktyg för volymuppskattning och för beräkning av volymutfall och ekonomi vid uttag av skogsbränsle i klena bestånd har tagits fram i ett annat ESS-projekt. Ett problem är dock att noggrannheten i användarnas indata befaras vara av varierade kvalitet då det är förenat med stora kostnader att inventera ungskogar och vägkanter. 

En möjlighet att lösa detta problem kan vara att använda data från Lantmäteriets nationella laserskanning (NNH) i kombination med koordinatsatta fältinmätta referensprovytor. Med hjälp av en ny karteringsmetod som utvecklas med det färdigställda kalkylverktyget som grund bör det vara möjligt att kartera stora områden och i dessa identifiera potentiellt lönsamma avverkningsområden. Målet med projektet har varit att utveckla en metod baserad på laserskanningsdata som effektivt stöder planeringen av biobränsleuttag i eftersatt ungskog, speciellt för a) ungskog i kantzoner längs vägar och b) bestånd av ungskog, med utgångspunkt i kriterierna från kalkylverktyget från Skogforsk. 

Athanassiadis m.fl. (2011) gör beräkningen att potentiellt uttag i klena gallringar där medelhöjden i beståndet är lägre än 14 meter ligger totalt på ca 9,4 TWh årligen. Vegetationen i vägkanterna är i dag en relativt outnyttjad resurs för skogsbränsle. Sverige finns i dag ungefär 213 000 km skogsbilvägar, d.v.s. vägar utan statligt bidrag och potentialen här bedöms vara ca 2 TWh per år.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

 

Nr 5-2013    Publicerad 2013-12-06 13:59
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Andreas

Barth

Tidigare anställd

Kenneth Olofsson

SLU

Jörgen Wallerman

SLU

Martin Sjödin

Blom ASA

Per-Ove Torstensson

Mellanskog södra Dalarna

Tord Aasland

Blom ASA

Marcus Larsson

Skogsstyrelsen
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.