Gå till:

Plantaktuellt nr 3 2012

Julgransodling är huvudfokus för detta nummer av Plantaktuellt. Dessutom om fenologinätverket, askspridning och statistik om föryngring.

Gunnars Granar i Degeberga i Skåne den största julgransodlaren i landet. Plantaktuellt besöker företaget och beskriver hur odlingen går till. Dessutom delas Gunnar Göthners bästa tips ut. I detta nummer presenteras också resultat från försök med skötsel av julgranen efter att den har tagits in. I en annan artikel presenterar forskaren Kjell Bolmgren det svenska fenologinätverket, och vilken betydelse som allmänhetens observationer har för att öka kunskapen om trädens tillväxtstart och avslutning. Askåterföring görs i första hand i växande skog, men det finns också försök på hyggen. Skogforsk försöker nu räta ut frågetecknen kring vilka effekter askåterföringen kan ha på till exempel näringsbalansen.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 81-2012    Publicerad 2012-01-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Anders Lindström

Kristina Wallertz

SLU
 0472-26 31 72

Kjell Bolmgren

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.