Gå till:

Sensorteknik på skördare ger data om skogen

Med laserbaserade sensorer på gallringsskördare kan objektivt data kan samlas in om det kvarvarande beståndet och produktiviteten öka. Det finns många fördelar med den lovande tekniken, men tester och utveckling återstår före praktisk implementation.

Skogforsk har tillsammans med FOI och SLU studerat sensorer som placeras på skördare för datainsamling. Med hjälp av dessa laserbaserade sensorer kan man registrera data om det kvarvarande beståndet som ger en kvalitetssäkring och en oberoende uppföljning. Detta är värdefullt för maskinförare, entreprenörer, markägare och skogsföretag.

Sensorerna mäter in de kvarstående trädens position och diameter. Dessa data kan sedan ligga till grund för beräkning av exempelvis grundyta och stamantal. Tillsammans med information från skördarens produktionsfil kan beräkningar av beståndets data göras både före och efter utförd åtgärd. Även det åtgärdade områdets areal och stickvägsandel kan beräknas med hjälp av data från sensorerna.

Tekniken som används är inte unik för skogsbruket utan används inom en rad olika områden, men behöver anpassas och utvecklas till ett system som möter skogsbrukets specifika behov innan den kan implementeras.

Nr 3-2012    Publicerad 2012-01-01 13:03
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Andreas

Barth

Tidigare anställd

Håkan Larsson

FOI

Philip Engström

FOI

Johan Holmgren

SLU
 090-78 68 602
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.