Gå till:

FoU-investeringarnas avkastning i skogsbruket

Skogforsk har undersökt lönsamheten i ett antal FoU-projekt. Internräntan varierade mellan 27 och 175 procent och nuvärdet var mellan 39 och 657 miljoner kronor. Frågan är viktig både för Skogforsk och finansiärer av olika FoU-projekt och resultatet av analyserna kan vara ett stöd vid framtida prioriteringar i FoU-arbetet.

Det är en allmän uppfattning att forskning och utveckling (FoU) inom skogsteknik och råvaruförsörjning är lönsamt. Historiskt har skogsteknisk FoU bidragit till ökad produktivitet och sänkta kostnader vid skogliga operationer. För mer precisa kostnads- och intäktsanalyser av FoU-insatser krävs att man utvärderar enskilda projekt där investeringen är känd och där inverkan på kostnader och intäkter efter implementering kan beräknas.

I Skogforsks undersökningen om lönsamheten i FoU-projekt valdes sex framgångsrika projekt ut: samtliga visade goda resultat och hög avkastning i analyserna. Investeringarnas nuvärde i projekten varierade mellan 39-657 miljoner kr, internräntan mellan 27-175 % och återbetalningstiden var som längst 3 år. Implementeringsgraden har stor betydelse för lönsamheten.

Lönsamheten varierar kraftigt mellan projekten. Det kan därför vara av stort värde att i framtiden genomföra förprojekteringar i form av investeringskalkyler innan beslut tas om större FoU-projekt.

Nr 11-2012    Publicerad 2012-01-01 23:59
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Sten-Gunnar

Skutin

Tidigare anställd
 070 - 673 80 65
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.