Gå till:

Effekter av olika inställningar av den eftersträvade flislängden på prestation och bränsleförbrukning för en Bruks 605 trumhugg

Skogforsk har i samarbete med Bruks AB studerat en mindre trumhugg, Bruks 605 PT, för att effekterna av mållängden för flisen på prestation- och bränsleförbrukning för en trumhugg. Studien har genomförts med både hel- och halvknivar.

Tidigare studier har visat att produktiviteten för en skivhugg för flisning ökar då man ökar mållängden för den färdighuggna flisen. Trumhuggar är bättre lämpade för flisning av grot- och klen gallringsved.

För att belysa effekterna av mållängden för flisen på prestation- och bränsleförbrukning för en trumhugg, har Skogforsk i samarbete med Bruks AB studerat en mindre trumhugg, Bruks 605 PT. Studien har genomförts med både hel- och halvknivar för att få två olika belastningsnivåer på huggen.

Resultaten visar att en ökad mållängd på flisen ökar prestationen samtidigt som bränsleförbrukningen per producerat ton TS minskar när maskinen är utrustad med halvknivar. Vid användning av helknivar begränsade traktorns effekt prestationen vid 40 mm mållängd, vilket medförde att postningen för 27 mm flis resulterade i den högsta prestationen och den lägsta bränsleförbrukningen under studien.

Det är fördelaktigt att byta till halvknivar då man använder 40 mm postning med den studerade kombinationen av traktor- och flishugg. Man får ut en större andel flis >16 mm, en jämnare belastning på maskinen och en lika hög prestation som med helknivarna. Läs hela Arbetsrapporten nedan.

Nr 62-2012    Publicerad 2012-10-17 16:00
0 Kommentarer
Läs mer
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.