Gå till:

Beståndsmätning med mobila sensorer i skogsbruket

Att få beståndsdata med hjälp av sensorteknik på en gallringsskördare skulle vara ytterst användbart för skogsbruket. Skogforsk har tillsammans med FOI och SLU kartlagt mobila sensorer som kan monteras på ett rörligt fordon i skogsmiljö.

Att samla in beståndsdata med hjälp av sensorteknik på en gallringsskördare kan tillgodose många nyttor i skogsbruket. Sensorerna som kan mäta in trädens antal- och diameter, kan ge värdefull information för ajourhållning av avdelningsregister, uppföljning av gallringsåtgärder, insamling av referensdata till fjärranalys samt som beslutsstöd för skördarförare vid gallring.

Den totala ekonomiska potentialen som identifierats i studien ligger på 360 miljoner kronor varav den största ekonomiska nyttan sannolikt är vid gallringsuppföljning och som beslutstöd för att optimera gallringsuttaget.

Skogforsk har tillsammans med Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) kartlagt mobila sensorer som kan monteras på ett rörligt fordon i skogsmiljö. I projektet har ett antal olika tekniker testats på en vanlig personbil i skogsmiljö. Den teknik som kommit längst är pulserande linjelaser som visade sig fungera bra för att mäta in stamdiameter på upp till 12 meters avstånd. För att nå praktisk tillämpning återstår fortfarande en hel del forskning och utveckling. Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 36-2012    Publicerad 2012-04-19 13:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Andreas

Barth

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.