Gå till:

Utvärdering av ett system för beräkning och återföring av skördarbaserad information till skogliga register och planeringssystem

Skördardata har huvudsakligen använts för produktionsrapportering och styrning av virkesflödet. Men de skulle också kunna användas för att generera information som beskriver det kvarvarande beståndet efter gallring respektive slutavverkning.

Inom ramen för projektet ”Effektivare informationsåterföring” har Skogforsk nyligen utarbetat ett förslag på ett system för återföring av skördarbaserad information till skogliga register och planeringssystem (Möller m.fl., 2011). Den här avrapporterade studien syftade till att utvärdera de centrala komponenterna i detta system.

Sammanfattningsvis indikerar resultaten att det utvärderade systemet har potential att bidra med mycket värdefull information som kan användas för flera tillämpningar inom skogsbruket. Automatiserad gallringsuppföljning och uppdatering av beståndsregister är två sådana exempel. Avslutningsvis bör det framhållas att våra resultat är baserade på ett begränsat datamaterial och det vore därför angeläget att det föreslagna systemet utvärderas på ett material av mer rikstäckande karaktär. En systematisk insamling av ett sådant material skulle också ge möjligheter att testa och implementera en del av de förslag på förbättringsmöjligheter av systemet som redovisas i den här avrapporterade studien.  

Nr 27-2011    Publicerad 2011-07-01 23:55
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.