Gå till:

Tekniska principer för fukthaltsmätning

I rapporten presenteras för- och nackdelar med olika metoder för fukthaltsmätning och i synnerhet deras förmåga att mäta i breda fukhaltsintervall och på fruset material.

Rapporten är gjord på uppdrag av Skogforsk med syfte att ge en generell bild av olika metoder för fukthaltsmätning av biobränslen.

Endast metoder för direkt mätning har presenterats, även om vissa av metoderna är tillämpbara även vid indirekt mätning. Förutom standardmetoden med torkugnsmätning presenteras också två elektriska metoder baserade på resistiv och kapacitiv mätning, ett flertal metoder baserade på elektromagnetisk strålning (mikrovågor, radar, infraröd strålning, röntgenstrålning och gammastrålning), ultraljudsmätning, neutronstrålning samt kärnmagnetisk resonans (NMR). Flera metoder mäter egenskaper som förändras då materialet fryser, men har ändå visat sig klara av att mäta på fruset material efter kalibrering. Detta kan troligtvis delvis förklaras med att fukt bundet i trä har en lägre fryspunkt än fritt vatten.

De flesta metoder visade sig kunna mäta ett brett fukthaltsintervall, men resultaten ska tolkas försiktigt vid låga fukthalter eftersom att eventuella störningar då oftast ger ett större utslag relativt den mätta fukthalten. De olika metoderna har olika mätdjup. Vilken betydelse detta har för mätningarna varierar emellertid med det tilltänkta tillämpningsområdet.

Nr 24-2011    Publicerad 2011-07-01 22:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Linn Sjöström

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.