Gå till:

Kostnadseffektiv naturvård – en jämförelse mellan olika avsättningsformer

Effektiv naturvård handlar om att få så mycket naturvårdsnytta som möjligt för de medel som finns att tillgå. I det här fallet gav nyckelbiotoperna mest biologisk mångfald för pengarna.

Naturreservat, nyckelbiotop eller hänsynsyta – vilken naturvårdsåtgärd ger egentligen mest biologisk mångfald för pengarna och hur skiljer sig ytorna från gammal slutavverkningsskog?

En studie från Skogforsk och SLU visar att avsättning av nyckelbiotoper generellt sett är den mest kostnadseffektiva strategin. Därefter följer hänsynsytor och reservat. Minst kostnadseffektivt var det att avsätta de studerade slutavverkningsskogarna. Slutsatsen visar att alla strategier fyller olika funktioner och kompletterar varandra gällande bevarande. Äldre skött skog redo för avverkning visade sig också vara värdefulla för biodiversiteten. Många av dessa äldre skogar har avverkning framför sig, så det är extra viktigt att identifiera värdefulla delar och implementera den mest passande bevarandemetoden.

Resultaten har också gett ökad förståelse för artrikedomsmönster och visat på förutsättningar för att effektivare hitta biologiskt värdefulla områden genom att mäta antalet typer av död ved.

Nr 4-2011    Publicerad 2011-01-01 06:30
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.