Gå till:

Förädlad gran i Götaland – varför vänta på vinsten?

Skillnader i genetisk vinst mellan plantageomgångana är märkbar, och det kommer alltid vara brist på det bästa fröet. Den medvetne skogsägaren kan redan idag börja fundera på plantor som mera allmänt kommer att finnas i handeln först om 40 år

Det är stora skillnader mellan de genetiska nivåerna i plantmaterialet för södra Sverige, och de skillnaderna kommer att öka framöver.

Merparten av de plantor som inte produceras från plantagefrö kommer i huvudsak från nordosteuropeiska provenienser. Nu finns skogsodlingsmaterial, med korsningsfrö från de bästa förädlade träden, som producerar upp till 35 procent bättre än ortens gran.

Dessa högproducerande plantor kan produceras i form av sticklingar. Vegetativ förökning är väldigt kraftfull jämfört med förplantager, eftersom väntetiden till dess att den producerar frö elimineras och man drabbas inte av problem med oförädlat pollen. Vegetativ förökning är alltså en förutsättning för att tillgodogöra sig förädlingens framsteg redan nu – det ger ett försprång på cirka 40 år.

De förädlade plantorna kan tyckas vara dyra – undvik detta genom att plantera varannan rad med högförädlade plantor och varannan med billigare plantor. På detta sätt räcker de högförädlade plantorna dessutom längre.

Nr 21-2011    Publicerad 2011-07-01 07:27
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Bo

Karlsson

Tidigare anställd
 070 - 540 88 09
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.