Gå till:

Starkt stöd för förädlade plantor hos skogsbrukets tjänstemän

I dag kommer 8 av 10 tallplantor och 6 av 10 granplantor från fröplantager. Att det fortfarande sätts ut oförädlade plantor beror inte på skogsbrukets attityder. Flaskhalsen är frötillgången, det är framförallt brist på förädlad gran.

Det är angeläget att nya skogar anläggs med förädlade plantor. På regeringens uppdrag har Skogforsk skickat ut en enkät till 300 tjänstemän inom skogsägarföreningar, skogsbolag och Skogsstyrelsen för att kartlägga kunskap och attityder. Urvalet gjordes för att fånga in rådgivare och beställare av skogsvård.

99 procent av de 165 svarande instämde i påståendet att ”förädlade plantor växer bättre än oförädlade”. Det fanns till och med en viss ”övertro” – mer än hälften svarade att plantor från dagens fröplantager växer bättre än vad de gör i verkligheten. Samtidigt förekom det kritiska röster som befarade försämrad genetisk variation och minskad motståndskraft mot sjukdomar och klimatförändringar.

Sammantaget visade dock svaren en mycket positiv inställning till förädling – och det är fröbristen, inte skogsbrukets attityder, som sätter gränsen för användningen i dag.

Nr 30-2010    Publicerad 2010-07-01 20:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Bo

Karlsson

Tidigare anställd
 070 - 540 88 09
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.