Gå till:

Nytt avtalspaket för effektivare upphandling av entreprenader i skogen

I många andra branscher finns branschgemensamma överenskommelser som reglerar entreprenader. Projektet Professionell upphandling har utvecklat ett avtalspaket för skogsentreprenader – APSE (AvtalsPaket för Skogsentreprenad).

I projektet Professionell upphandling har Skogforsk tillsammans med ett antal skogsföretag, SMF och skogsentreprenörernas branschorganisation utvecklat allmänna bestämmelser för skogsentreprenad. De antogs i december 2009 och fick då namnet ABSE09 (Allmänna Bestämmelser för SkogsEntreprenad).

Det består dels av generella allmänna bestämmelser, dels av mallar för enskilda kontrakt. Målet är att de ska finnas med i alla avtal om skogsentreprenader, både för drivning och skogsvård. I projektet utvecklades också mallar för uppdragsbeskrivning av drivning, markberedning, plantering och röjning. Mallarna har en dubbel funktion. De är checklistor och ger väl genomarbetade förslag till avtalstexter, vilket minskar risken för missförstånd. Mallarna är friare än de allmänna bestämmelserna, för det enskilda avtalet kan parterna stryka och lägga till punkter efter behov.

Både ABSE09 och mallarna kan hämtas hem från www.apse.se. De får användas av alla som är intresserade.

Nr 2-2010    Publicerad 2010-01-01 02:30
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Anna Furness-Lindén

Skogforsk
 018-18 85 35
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.