Gå till:

Huggbil med containersystem – ett flexibelt alternativ för flisning vid väg

Skogforsk har studerat ett system med en lastbilsmonterad flishugg och tre containrar. På små och medelstora objekt är systemet billigare än dagens standardsystem med skotarmonterad hugg och flisbilar/containerbilar.

En traditionell huggbil flisar skogsbränsle vid avlägg och kör sedan själv in flisen till ett värmeverk. På senare år har huggbilar utrustade med lastväxlarsystem blivit vanligare. Dessa flisar direkt i containrar som transporteras till mottagaren med en eller flera containerbilar.

Containerhuggbilen kan utnyttjas mer effektivt än en traditionell huggbil, eftersom flistransporten görs av containerbilarna. Jämfört med flishuggar monterade på skotare eller traktordragna huggar är containerhuggbilen billigare att flytta och man får en enklare logistik. På de minsta objekten eller då ett objekt avslutas kan containerhuggbilen själv sköta både flisning och transport.

Prestationen i flisningsarbetet var likvärdig med den man får med motsvarande flishugg monterad på en skotare. Det gick fortare att flisa grot från en A-gripsförsedd skotare än grot från en risgripsförsedd skotare. Huggbilen fick vänta på containrar ca 10 procent av tiden, vilket kan minskas med bättre planering av arbetet.

Nr 29-2010    Publicerad 2010-07-01 19:00
0 Kommentarer
Läs mer
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.