Gå till:

Detektion av röta i bokved – reslutat av mäthöjd, riktning och tidpunkt

Rötangrepp kan påvisas i levande träd med hjälp av en s.k. resistivitetsmätning i fyra punkter. Den har framgångsfullt använts för att uppskatta frekvens av röta i olika granbestånd och har också visat sig kunna påvisa röta hos äldre bokar.

Metoden bygger på att vedens elektriska egenskaper förändras vid röta på grund av att joner ackumuleras i det angripna området. Då ett sannolikt framtida användningsområde blir att fastställa röta hos äldre solitära bokar, i parker eller naturreservat, är det viktigt att mätresultatet för det enskilda trädet blir så tillförlitligt som möjligt.

Denna studie rekommenderar en mätprocedur med flera mätningar på ett och samma träd, både i höjdled och i olika riktningar runt stammen, för att säkrare kunna detektera röta i enskilda bokar.
Ett exakt gränsvärde för rötade eller ej rötade bokar gick inte att fastställa utifrån denna studie, men träd med rötangrepp återfanns mest frekvent i intervallet 4 000–4 999 enheter och träd utan röta i intervallet 7 000–7 999.

Återkommande mätningar vid olika tidpunkter på ett träd, i brösthöjd och i samma riktning, visade inte på någon signifikant års- eller säsongsberoende variation.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 31-2010    Publicerad 2010-09-16 15:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Rose-Marie Rytter

Mobil: 070-569 59 40
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.