Gå till:

A-gripen – hög prestation vid skotning av grot, men även bra för rundvirke

A-gripen är en ny typ av grip som har vinklade skänklar. Utformningen gör det lättare att hantera material. Skogforsk har gjort en serie studier av A-gripen som fungerade mycket bra vid grotskotning, liksom vid skotning av rundvirke.

2008 presenterade Hultins AB i Malå en ny grip med vinklade skänklar, A-gripen. En inledande studie med skotning av rundvirke visade att det var lättare att plocka upp virket med den nya gripen än med en konventionell grip. Dessutom gör gripens utformning att virket automatiskt parallelljusterar sig i gripen. Resultaten ledde till att Skogforsk, i samarbete med Stora Enso Bioenergi AB, gjorde en serie studier under 2009.

Sammanfattningsvis är A-gripen en bra allroundgrip på skotare, eftersom den kan hantera både rundvirke och grot. Detta kan förbättra lönsamheten för slutavverkningar där grotuttag görs.

A-gripen testades också för matning av flishuggar. Här var den inte riktigt lika bra – tvärjärnet gjorde det svårt att få ner gripen i vältan, man fick därför arbeta mer från vältans kant. Dessutom gjorde gripens asymmetri att det var svårare att städa marken med en A-grip än med en risgrip.

Nr 23-2010    Publicerad 2010-07-01 13:00
Teknik & maskinarbete
Skotning
Maskinteknik
Skogsbränsle
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.