Gå till:

Terminalhantering för effektivare järnvägstransporter av skogsbränsle

Järnväg och lastbil i samverkan kan öka tillgängligheten på miljöriktat trädbränsle, men det kräver smart terminalhantering. Med smart terminalhantering kan man inte bara sänka kostnaderna, utan också skapa mervärden i försörjningskedjan.

I takt med att efterfrågan på biobränsle ökar, så ökar också intresset för att transportera råvara från skogrika, glesbefolkade områden till tätbefolkade områden med större efterfrågan. För långa transporter, över ca 15 mil, är järnväg ett konkurrenskraftigt alternativ. Skogforsk har studerat terminalhanteringen i ett järnvägssystem där flisat skogsbränsle från Småland, Jämtland, Medelpad och Hälsingland körs till värmeverk i Örebro och Västerås.

En slutsats av studien är att det är viktigt med logistiken på terminalerna så tågen kan lastas och lossas snabbt. Då kan fler tågset köras per vecka och fördela järnvägens höga fasta kostnader på en större volym.

Snabb lastning fås genom bränslehögar nära spåret, koordinering med andra aktiviteter på terminalområdet och ett bra samarbete med järnvägspersonalen. Det är viktigt att väga materialet korrekt på terminalen för ett bra betalningsunderlag och för att nyttja vagnarnas lastkapacitet maximalt.

Nr 14-2009    Publicerad 2009-07-01 13:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Johanna

Enström

Tidigare anställd
 070 - 224 99 28
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.