Gå till:

Planeringshjälp för skogsbränslelogistik

Effektiv logistik är extra viktigt för skogsbränsle eftersom hantering och transporter svarar för en så stor del av värdet. Därför har Skogforsk utvecklat ett beslutsstöd för att optimera skogsbränslets försörjningskedja.

FlowOpt har tidigare utvecklats för att optimera rundvirkets försörjningskedja och minimera transportkostnaden från skog till industri. Nu har Skogforsk vidareutvecklat optimeringsmodellen så att man också kan optimera skogsbränslekedjan.

Modellen ger beslutsunderlag för frågor som ”vilken teknik för sönderdelning är bäst för groten på det här hygget?” och ”vilket värmeverk ska ha vilket skogsbränsle?”. I modellen införs inköps- och försäljningspriser som variabler. Därför kan det räknas på kunders och leveransers lönsamhet. Modellen har testats på Sveaskogs skogsbränslehantering i mellansverige.

Optimeringen omfattade 21 värmeverk, fyra sönderdelningsmetoder, fem transportsätt och 400 utbudsplatser för skogsbränsle. Enligt Sveaskog ger resultaten bra underlag för den fortsatta affärsutvecklingen. Speciellt intressant ansågs optimeringens rangordning av kunder efter täckningsbidrag vara. Modellen ska nu utvecklas för att kunna hantera värmeverkens varierande behov beroende på vädret.

Nr 2-2009    Publicerad 2009-01-01 02:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

MIFR

Mikael Rönnqvist

NHH
 070-776 3565

Patrik Flisberg

 +27 21 7124 176

Anna Ahlin

Sveaskog
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.