Gå till:

”Knäckkvistning” – en intressant metod för uttag av skogsbränsle i klen skog

Det är svårt att få ekonomi på hantering av klena träd vid skogsbränsleuttag. För effektivare och lönsammare avverkning är knäckkvistning en flexibel metod där man kan kombinera produktivitet, skogsvård och hänsyn.

Avverkning i klen skog bedöms långsiktigt kunna ge 5-10 TWh per år. Det är ungefär lika mycket som i dag tas ut som grot. För att få ekonomi vid energiuttag i klen skog krävs effektiv avverkning. Skogforsk har studerat fyra metoder i planterad tallskog.

I en klen tallgallring gav knäckkvistning bättre netto än helträdsuttag, traditionellt massaveduttag och kombinerat uttag. Främst på grund av enklare hantering av trädknippena då man kunde lägga ner dem med hjälp av matarhjulen Vid knäckkvistning flerträdshanteras träden och knippena kvistas med slöa kvistknivar. Fina kvistar och barr faller av, de grova blir kvar men knäcks och kompakteras.

Knäckkvistning är en flexibel metod. Föraren kan snabbt växla mellan uttag av massaved och energived. Råvaran kan användas både i värmeverk och massaindustri. En ytterligare fördel med knäckkvistning är att de näringsrikaste delarna av trädet delvis lämnas kvar i skogen. Det minskar risken för framtida tillväxtförluster jämfört med helträdsuttag.

Nr 8-2009    Publicerad 2009-01-01 08:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.