Gå till:

Grävmaskinburet aggregat klarar både inversmarkberedning och högläggning

Ett nytt aggregat, MBA 16/800, för grävarbaserad markberedning har utvecklats. Aggregatet är i första hand tänkt för inversmarkberedning och i ett praktisk test gav det ca 90 procent godkända planteringspunkter.

Inversmarkberedning utvecklades för ca 20 år sedan av professor Göran Örlander, då vid SLU. Metoden innebär att man gräver upp en torva som vänds och läggs tillbaka i gropen i uppochnedvänt läge. Det ger en bra planteringspunkt med god etablering av plantorna och hög tidig tillväxt. Metoden motverkar också angrepp av snytbagge och är skonsam mot miljön då den grävda gropen fylls igen.

Inversmarkberedning har hittills inte tillämpats praktiskt eftersom det inte har funnits någon fungerande teknik. 2006 startade därför Skogforsk ett projekt för att utveckla maskinell inversmarkberedning. Det utvecklingsspår som presenteras här är ett aggregat som monteras på en grävmaskin.

Aggregatet kan markbereda på flera olika sätt och föraren kan ståndortsanpassa varje planteringspunkt. Maskinen ger en hög kvalitet på markberedningen med hög andel godkända planteringspunkter men har lägre prestation än kontinuerligt framryckande metoder.

Nr 12-2009    Publicerad 2009-07-01 11:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Lars-Göran

Sundblad

Tidigare anställd
 070 - 661 64 82
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.