Gå till:

Flerträdshantering och matarhjul ger effektiv avverkning i klen skog

Prestationen i skogsbränsleuttag är beroende av trädstorlek och antalet träd som kan hanteras. Skördaraggregat med sågsvärd och matarhjul gav bäst resultat i avverkning av skogsbränsle, i en studie av de tre vanligaste fällteknikerna i klen skog.

Det finns stora volymer skogsbränsle i oröjda skogar och intresset är stort för att utveckla metoder och teknik för avverkning i klen skog. I en gallring i tät klen tallskog jämförde Skogforsk tre olika skördaraggregat för uttag av skogsbränsle: klipp, sågsvärd och klinga. Alla aggregaten hade flerträdshantering. De avverkade i genomsnitt två till tre träd och lade ner träden vid stickväg.

Aggregatet med sågsvärd hade högst prestation. Det beror delvis på hanteringen av något fler träd per krancykel, men främst på att det kunde få ner träden lättare på marken med matarhjulen. De andra aggregaten saknade matarhjul och hade problem med att få ner träden.

En ekonomisk jämförelse visade att gallringen med uttag av skogsbränsle gav positivt netto för alla aggregat. Prestationen är starkt beroende av volymen och tiden per krancykel, där fällning och sammanföring stod för 60–70 procent av tiden. Genom effektiv flerträdshantering och ökad ackumuleringsgrad kan prestationen i kranarbetet ökas.

Nr 15-2009    Publicerad 2009-07-01 14:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.