Gå till:

Plantaktuellt nr 2 2008

Seminarium om miniplantan, Hemma hos Sundins Skogsplantor, fenologiskt nätverk och frötäktsområden är ämnen för detta Plantaktuellt.

Ett seminarium i Garpenberg samlade 50 deltagare för att diskutera odling, lagring, hantering och fortsatt forskning om miniplantor. Det stora intresset har lett till flera forskningsinsatser och praktiska erfarenheter, som redovisas i detta nummer av Plantaktuellt. Hemma-hos-reportaget handlar denna gång om Sundins Skogsplantor, ett skogsvårdsföretag specialiserat på plantering och röjning. Ett nytt fenologiskt nätverk har skapats. Fenologi är läran om årstidens växlingar i växt- och djurvärlden, och det finns ett stort behov av kunskap om hur träd och plantors årsrytm påverkas av klimatförändringarna. I artikeln intervjuas en av företrädarna för det fenologiska nätverket. Våra frötäktsområden för gran och tall bygger inte på dagens kunskap om genetiska skillnader mellan områden. Det finns därför starka skäl att göra om regelverket, menar en professor.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 86-2008    Publicerad 2008-01-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Anders Lindström

Kristina Wallertz

SLU
 0472-26 31 72
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.