Gå till:

Virkesvärdestest 2006

Moderna avverkningsmaskiner och deras apteringsdatorer blir allt bättre och säkrare. Både längd- och diametermätningen har förbättrats, men ytterligare förbättringar krävs för att nå upp till skogsbrukets krav.

Sju skördare jämfördes med avseende på dimensionsmätning, aptering, allmän funktionalitet hos apteringsdatorerna och virkesskador. genomfördes i ett grandominerat slutavverkningsbestånd norr om Tierp.

Precisionen i apteringen har ökat sedan föregående testet 2001. I uppföljningen av apteringsdatorerna konstaterades också att en mängd nya funktioner har tillförts. Flertalet av systemen krävs väsentliga förbättringar för att skogsbrukets uppställda kravnivå för diametermätning ska nås. Insatserna bör i första hand inriktas på att förbättra kalibreringen genom ett förenklat handhavande och tillgång till bättre stödsystem.

Uppföljningen av virkesskador visade att det i genomsnitt var betydligt mer dubbskador i virket vid testet 2006 jämfört med 2001. Främsta anledningen är att dubbförsedda stålvalsar blivit vanligare; i tidigare test användes huvudsakligen gummivalsar.  Cirka 30 % av alla kap gav upphov till kapsprickor i stockänden på ena eller på båda sidorna om sågskäret.

Nr 16-2008    Publicerad 2008-01-01 23:55
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.