Gå till:

Lönsamhet för produktionshöjande skogsskötselåtgärder hos Holmen Skog AB

28 olika produktionshöjande skogsskötselåtgärder som Holmen Skog AB överväger har studerats och analyserats: nästan alla är lönsamma.

Data är hämtade från en produktionsutredning avseende åtgärders merproduktion som Holmen Skog nyligen genomfört med hjälp av Skogforsk. Räntan har bestämts utifrån företagets räntekrav och beskattning. Med den grunden har omloppstider optimerats och nuvärden beräknats för åtgärderna. Linjär programmering användes för att göra ett optimalt val av åtgärder med hänsyn till restriktioner. Resultaten presenteras i Redogörelsen.

Lönsamhetsberäkningar är ett viktigt, men inte det enda, underlag som behövs vid ett investeringsbeslut. Ett problem med lönsamhetsberäkningar är att uppskatta det verkliga värdet av den ökade skogstillväxten för företaget. Även om skillnaden är liten finns det avvikelser mellan modellens val av skötselåtgärder och förslagen till val i Holmens produktionsutredning. En orsak är att de tog hänsyn till kalamitetsrisker, miljökonsekvenser, acceptans hos allmänheten etc, faktorer som kan väga tungt vid slutligt val av åtgärder.

Nr 13-2008    Publicerad 2008-01-01 23:52
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Rune Simonsen

Skogforsk
 090-203 33 73

Ola Rosvall

Skogforsk
 090-203 33 53,

Peichen Gong

SLU
 090-786 84 92
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.