Gå till:

Utveckling av egenskapsbeskrivning med avverkningsmaskiner

God kontroll över skogsråvarans egenskaper ger möjligheter att effektivisera tillverkningsprocesser och utveckla mer ändamålsenliga produkter.

Över 90 % av allt virke avverkas i dag med avverkningsmaskiner och med undantag av flerträdshanterande aggregat, avsedda främst för klen skog, hanteras varje träd och stock individuellt under kvistning och kapning. Det ger goda möjligheter att utnyttja mätteknik och beräkningsmodeller i skördare för att beskriva det avverkade virkets egenskaper. 

Skördarens informationssystem måste kunna länkas till informationssystem som fungerar genom hela produktionskedjan. För detta finns i dag en gränssnittsstandard, som bör vidareutvecklas. För att bättre information ifrån skogen ska kunna nyttjas, krävs också genomtänkta lösningar för kommunikation leverantör-kund, samt logistik och märksystem för den minsta enhet (stock, trave etc.) som ska beskrivas.

Mer mät- och beräkningsstöd för aptering och kvalitetssättning skulle avlasta förarna, samt kunna bidra till bättre råvaruanvändning och högre virkesvärden samtidigt som det i många sammanhang kan ge förutsättningar för produktivitetshöjningar.

Nr 28-2007    Publicerad 2007-07-01 06:51
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Lars

Wilhelmsson

Tidigare anställd
 070 - 628 03 68

Armas Jäppinen

SLU

Jan Sondell

Anders Grönlund

LTU
 0910-58 53 07

Sorin Shiorescu

LTU
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.