Gå till:

Flerträdshantering i granbestånd

Redan när de första engreppsskördarna började användas i svenskt skogsbruk genomfördes försök med flerträdshantering.

Sedan dess har en mängd studier genomförts med mycket goda resultat. Framför allt har prestationen ökat i klena tallavverkningar men tekniken borde gå att använda även i grandomine­rade be­stånd med rätt förutsättningar. John Deere har under 2005 tagit fram två olika typer av kvistknivar. Kvistknivarna är tänkta att göra John Deeres flerträdsaggregat (754-aggregat med tilläggsutrustning för flerträds­hantering) bättre anpassat för granavverkning. Kvistknivarna finns ännu inte till för­sälj­ning men den ena typen testades i en pilotstudie under våren 2006. Det aggre­gat som ingick i studien var utrustat med  två förlängda kvistknivar vilka är tänkta att förbättra omslutningen kring stammarna och därigenom under­lätta kvistningen.

Tillvägagångsättet i stu­dien var att avverka en förutbestämd volym granmassaved där så stor del som möj­ligt flerträds­hante­ra­des. Virket transpor­te­rades sedan till industri där veden efter barkning, flisning och kon­trollmät­ningar jämfördes med ordinarie vedkvalitet. Vid den tidsstuderade avverk­ningen hanterades ett, två och tre träd samtidigt i aggre­gatet. Av de ut­tagna träden ingick 37 % i krancykler där två eller flera träd hanterades sam­tidigt. När tiderna för en- respektive tvåträdshantering normeras till samma medelstam­volym (0,04 m³fub) visade studien att prestationen ökade ca 28 % vid fler­träds­hantering. Den flerträdshanterade massaveden transportera­des till Hallsta massabruk.

Enligt operatörerna på bruket fungerade veden bra i rense­riet, och några ökade problem med bark som följde med ut ur trumman eller bark och grenar som bildade buntar eller knippen förekom inte. Uppföljningen av bark­halt, fraktionsfördelning och praktisk körbarhet visade att det flerträdshante­rade partiet inte försämrade fliskvaliteten, barkhalten eller körbarheten i rense­riet. Jäm­förande studier mellan olika aggregat, samt mellan enträdsavverkad och flerträds­av­verkad ved i samma bestånd måste dock genomföras om en be­dömning skall kunna göras av hur tillredningskvalitet och prestation på­verkas av det gran­anpas­sade aggregatet.

Nr 8-2007    Publicerad 2007-01-01 06:37
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Isabelle

Bergkvist

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.