Gå till:

Virkesvärdestest 2006 - virkesskador

Nästan en tredjedel av alla kap gav upphov till kapsprickor i den virkesvärdestest som genomfördes hösten 2006. Det var också en hel del dubbskador i timret.

Sju olika skördare undersöktes i en och samma slutavverkning för att jämföra bl.a. virkesskador. Kapsprickor och dubbskador mättes på 25 granar per system och barkskador på 20 granar.

Kapsprickor kan vara svåra att upptäcka direkt efter avverkning men kan ge värdeförluster längre fram i förädlingskedjan. Det gäller framförallt sprickor som är längre än ca fem cm och som sitter i stockens rotända. Kapsprickorna är svårast att komma åt och här krävs teknisk utveckling.

Dubbskadorna beror framförallt på att ståldubbar börjat användas på skördarnas matarvalsar. Skördare med matarhjul av gummi och kedjor ger normalt inga påtagliga dubbskador.

En del maskiner gav mer barkavskav än andra. Barken skyddar virket från uttorkning och skördarna mäter bättre då barken är kvar. Barken får dessutom ett allt högre bränslevärde. De underliggande orsakerna till barkskador varierar mellan aggregat. Genom att hitta dessa orsaker kan barkskadorna reduceras och diametermätningen blir bättre.

Nr 21-2007    Publicerad 2007-01-01 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.