Gå till:

Plantaktuellt nr 4 2006

Effekter av en varm höst, risk för rotskador, handbok mot snytbagge, Gremmeniella och klonantal i plantager är något av innehållet i Plantaktuellt.

Hösten 2006 var rekordvarm, och frågan är hur vädret har påverkat träd och plantor. Rapporter tyder på att tallplantor härdats senare än normalt och att det finns risk att rotsystemen inte klarar snabbare temperatursänkningar. Vuxna granars frystålighet har inte påverkats, visar frystester på 20-åriga granar. En ny webbhandbok har tagits fram vid SLU. Den ger en komplett bild av hur olika skogsvårdsåtgärder påverkar risken för snytbaggeskador. Under åren 2001-2002 drabbades stora skogspartier av Gremmeniellaskador. Forskningen har bidragit med några praktiska råd hur infekterade skogar ska återbeskogas efter avverkning. Plantering bör vänta minst två-tre år efter avverkning, och dessutom bör avverkningsrester rensas bort. Dagens fröplantager bygger på ganska många kloner, oftast över 40 och ibland över 100. Forskning pekar dock på att antalet kloner kan vara lägre, runt 20 kloner, för att optimera genetisk vinst och diversitet.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 54-2006    Publicerad 2006-01-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Anders Lindström

Johan

Westin

Tidigare anställd

Elna Stenström

Dag Lindgren

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.