Gå till:

Trakthyggesbruk och kontinuitetsskogsbruk med gran, en jämförande studie

Dagens granskogsbruk bedrivs nästan uteslutande som ett trakthyggesbruk. Kontinuitetsskogsbruk bedrivs i flerskiktade, olikåldriga bestånd som aldrig slutavverkas. Här jämförs de två metoderna.

Det finns mycket få jämförande produktionsförsök mellan blädning och trakthyggesbruk. Uppskattningar grundade på två fältförsök i Norrland och norska erfarenheter indikerar att medeltillväxten är ca 20 % högre i trakthyggesbrukade skogar jämfört med blädade skogar. De blädade skogarna får med tiden högre beståndsålder vilket sänker tillväxten ytterligare. Ett fullskiktat blädningsbestånd beräknas kräva ett virkesförråd som är 37 % högre än genomsnittsförrådet i ett trakthyggesbestånd.

Jämförelsens kortfattade slutsatser är att kunskapen om kontinuitetsskogsbruk är begränsad, blädning passar bara på en liten andel av granskogsarealen, trakthyggesbruk bedrivet enligt utprovade principer bedöms vara det mest effektiva sättet att upprätthålla och öka produktionen av gran till svensk skogsindustri och att kontinuitetsskogsbruk har andra fördelar, t.ex. i friluftsskog, vid kulturmiljövård och för att gynna vissa arter.

Det är angeläget att ny forskning rörande blädning initieras.

Nr 15-2006    Publicerad 2006-01-01 23:55
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Bo

Karlsson

Tidigare anställd
 070 - 540 88 09
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.