Gå till:

Kartläggning och värdering av dubbskador

Stålvalsar som ger dubbskador blir allt vanligare på skördaraggregaten. Nya typer av matarvalsar, med skyddande klackar mellan dubbarna och plattor, ger mindre skador än traditionella piggvalsar, visar två studier som Skogforsk gjort.

Dubbskador är en grogrund för blånadssvamp och minskar också sågutbytet. Det här har varit ett problem sedan 70-talet då stålvalsar började användas på skördaraggregaten. Virkesmätningsrådet antog därför regler för dubbskador vilket gav ekonomiska incitament för att överge stålvalsarna till förmån för mer skonsamma gummihjul.

På senare år har stålvalsar åter börjat användas eftersom dessa anses ge högre dragkraft och högre prestation i avverkningsarbetet. Som ett led i utvecklingen har Skogforsk på uppdrag av VMF Qbera genomfört en inventering av virkesskador för elva aggregat i praktisk drift.

Inventeringen visade att det är stor skillnad mellan aggregaten och att matarvalsar med enbart dubbar gav mest skador. Skyddande klackar och dämpande plattor reducerade skadorna väsentligt. I prestationsstudien gav ståldubbar något högre prestation än de mer skonsamma alternativen, men det räckte inte för att kompensera för värdeförlusterna på grund av dubbskador.

Nr 23-2006    Publicerad 2006-07-01 18:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Torbjörn

Brunberg

Tidigare anställd

Henrik

Von Hofsten

Tidigare anställd
 070 - 528 85 51

Marie Jonsson

 070-254 32 69
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.