Gå till:

Kalibrering av apteringssystem i skördare

Vikten av att skördaren mäter korrekt har ökat på senare år. Det finns många tillverkare av kalibreringssystem – hur fungerar systemen och vad skiljer dem åt?

Här undersöks kalibreringssystemen och de fungerar som de ska.

Det är viktigt att veta hur skördarnas kalibreringssystem fungerar och vilken datainsamling som krävs för att hålla givarna väl kalibrerade.

Denna studie har till syfte att undersöka hur olika tillverkares kalibreringssystem fungerar och att ta reda på hur många träd som behöver mätas för att en felaktigt kalibrerad maskin skall kunna kalibreras till acceptabel noggrannhet.

Slutsatserna är att vid all kalibrering är det viktigt att insamla data i så stort diameterregister som möjligt, men med beaktande av behovet av data i hela diameterregistret fungerar de olika kalibreringssystemen väl. Att kalibreringsmäta ett stort träd tar ca 10 minuter och fungerar delvis som en bensträckare för föraren. Några säkra skillnader mellan systemen kunde inte konstateras.

Marknadens kalibreringssystem ligger på ungefär samma tekniska nivå. Denna börjar komma på efterkälken när det gäller IT-utveckling i stort i samhället. Det är nu dags för förenklade system som upplevs som användarvänliga av alla förare.

Nr 23-2005    Publicerad 2005-01-01 05:08
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Henrik

Von Hofsten

Tidigare anställd
 070 - 528 85 51

Jan Sondell

Skogforsk
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.