Gå till:

Stubbehandling mot rotröta lönsam – också i slutavverkning

Utrymmet för lönsam stubbehandling mot rotröta är betydligt större än vad som idag praktiskt utnyttjas. Beräkningar visar att en skogsägare kan tjäna i storleksordningen 20 000-30 000 kr per hektar.

Med hjälp av nya modeller har det beräknats hur rötan utvecklas i typbestånd med resp. utan stubbehandling. Också hur avverkningars ekonomiska netto påverkas av röta har beräknats.
Analysen visar att stubbehandling är lönsam i slutavverkningar och gallringar i rena granbestånd när SI är G26 och högre om avverkningarna sker i vegetationsperioden. Behandlingen är också lönsam i barrblandbestånd med minst hälften gran i södra Sverige när SI är G24/T24 och högre. I barrblandbestånd i norra Sverige är behandling inte lönsam, åtminstone inte i slutavverkning.
De ekonomiska kalkylerna bygger på tre procents ränta. Slutsatserna blir i stort sett desamma när man räknar med en procents ränta. Vid fem procent lönade sig behandling i gallring men inte i slutavverkning.
Tekniken för maskinell stubbehandling är i dag väl utvecklad för gallring. Även slutavverkningsskördare kan förses med utrustning för stubbehandling. Manuell behandling är också ett realistiskt alternativ för självverksamma skogsägare.

Nr 9-2005    Publicerad 2005-01-01 00:09
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.