Gå till:

Kranspetsstyrning ger snabbare inlärning

Med kranspetsstyrning, där föraren ”pekar” med reglaget vart kranen ska röra sig, går det snabbare att lära sig kranarbetet än när föraren måste styra vilka hydraulventiler som ska öppnas.

Kranspetsstyrning testades redan för ett tiotal år sedan, både i provbänk och i praktiskt arbete i en skotare. Resultaten var goda men än har ingen maskintillverkare anammat tekniken. Skogforsk har gjort en ny studie om kransspetsstyrning.

Sju gymnasieelever fick lära sig köra skotare med kranspetsstyrning i simulatorn. Sju andra elever lärde sig samtidigt att köra en riktig skotare med konventionell kranstyrning. Studien pågick i ungefär två månader. Med jämna mellanrum testades de båda grupperna i simulatorn. De fick då köra en kran längs en ”hinderbana” på tid. Eventuella krockar och missar gav tidstillägg.

Den grupp som fick arbeta med kranspetsstyrning hade under hela studietiden högre prestation och precision än de som arbetade med konventionell kranstyrning. De som arbetade med kranspetsstyrning upplevde en betydligt lägre arbetsbelastning.
Resultaten indikerar stor potential för kranspetsstyrningen. Tekniken förkortar inlärningstiden, ökar prestationen och ger bättre förarmiljö.

Nr 21-2005    Publicerad 2005-07-01 00:24
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Therese Egermark

Björn

Löfgren

Tidigare anställd
 070 - 589 85 76
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.