Gå till:

Plantaktuellt nr 3 2004

Svartgran, miniplantor, besvär av snytbaggemedel, skogsvård i British Columbia och plantstatistik återfinns i detta nummer av Plantaktuellt.

På 1980-talet anlades flera fältförsök med svartgran (Picea mariana) i södra och mellersta Sverige. I artikeln har försöken följts upp 20 år senare och det visar sig att den svenska granen ofta växer bättre, har högre överlevnad och mindre skador. Men på de allra kärvaste lokalerna – frostlänta torvmarker – kan svartgranen vara överlägsen. Miniplantor har undersökts som ett skogsodlingsalternativ under flera år. I en artikel redovisas resultat från nya fältförsök, och dessutom har äldre försök följts upp. Miniplantor av tall och gran har efter tre år överlevt lika bra och i vissa fall bättre än konventionellt odlade 1-åriga plantor i mellersta och norra Sverige. Det har kommit enstaka rapporter om besvär med de nya plantskyddsmedel som ska ersätta permitrin. Plantskyddskommittén efterlyser därför fler rapporter.

Plantaktuellt startade 1997 som ett populärvetenskapligt nyhetsbrev från Högskolan Dalarna. Från och med år 2000 gavs Plantaktuellt ut i samarbete mellan Skogforsk och Högskolan Dalarna, och 2007 tillkom även SLU i redaktionen. Plantaktuellt kom ut med fyra nummer per år till och med 2012. Den främsta målgruppen har hela tiden varit skogsbrukets plantskolor, men Plantaktuellt riktade sig också till de som arbetar med skogsvård samt till forskare inom plantor och föryngring.

Nr 118-2004    Publicerad 2004-01-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Mats Hannerz

Silvinformation
 070-528 85 54

Anders Lindström

Magnus Gyllemark

Ulf Karlmats

Erik G. Ståhl

Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.