Gå till:

Intäktsförluster på grund av älgbetning av tall i Sverige

Foto: Roger Bergström
Dagens älg- och rådjursstammar i Sverige ligger på en historiskt sett hög nivå. Detta medför ett relativt hårt betestryck på ekonomiskt viktiga trädarter.

Beräkningar har gjorts på basis av befintlig kunskap. Endast skador på tall inkluderas och beräkningarna begränsas till skattningar av intäktsförluster orsakade av kvalitetsnedsättningar p.g.a. betesskador. Intäktsförluster som uppstår i form av minskad trädtillväxt (virkesproduktionsförluster) berörs i diskussionsavsnittet men ingår inte i grundkalkylerna p.g.a. bristande kunskapsunderlag.

Nr 114-2004    Publicerad 2004-01-01 00:44
3 Kommentarer
Läs mer
Författare

Dan Glöde

Skogforsk

Roger Bergström

Skogforsk

Folke

Pettersson

Tidigare anställd
 070 - 213 85 61
Kommentarer (3)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.
Nylin Karl-Gustav, Eget  7 år sedan
Det bästa vore om du kunde visa förlusterna som samhället gör i form av mindre förädlingsvärde (vilket leder till mindre exportintäkter).Översätt viltskadorna till minskade volymer,sämre kvalitet vilket leder till mindre skatteintäkter för staten samt ev.mindre antal jobb. Minskade skatter och jobb är det enda som politiker förstår. Om skogsägarna förlorar ett antal miljoner bryr sig ingen om.
Märtha Wallgren, Skogforsk  8 år sedan
Det är helt riktigt att man här inte har tagit med alla effekter som kan uppstå som följd av bete. Vi arbetar kontinuerligt inom skogsbruk och forskning för att utveckla bättre beräkningsmodeller, samt samla in mer relevant fältdata som underlag - allt för att öka kunskapen om ekonomiska, såväl som ekologiska och skogliga, effekter av viltbete.
Jan J, Skogetaten  8 år sedan
Burde vel også regne med feil treslag (gran i stede for tall) og tap av biologisk mangfold.