Gå till:

Workshop om framtidens skogar

Foto: Erik Viklund/Skogforsk
Innovationer för effektivare skogsvård och plantmaterial anpassat till ett varmare klimat är två nyckelområden för att möta en ökad efterfrågan på skogsråvara.Det konstaterades vid en branschworkshop.

Nyligen arrangerade Skogforsk en workshop för att identifiera forskningsbehov för ”kostnadseffektiva, skadefria föryngringar för framtida skogar med hög tillväxt”. Inbjudna var representanter skogsbolag, skogsägarföreningar, Skogsstyrelsen, forskningsfinansiärer och regeringskansliet.

Bakgrunden till workshopen är att skogsbruket står inför utmaningen att efterfrågan på råvara från skogen förväntas öka i omställningen till ett biobaserat samhälle – samtidigt som det finns ett tryck att bruka skogen mer varierat för att kunna utveckla andra värden. Något som riskerar att leda till lägre genomsnittlig virkesproduktion.

Därför är det viktigt att också utveckla möjligheterna till ökad virkesproduktion inom vissa områden. Det mest effektiva sättet att på lång sikt öka skogens produktion är att säkerställa god etablering av ny skog. Det vill säga skapa förutsättningar för hög överlevnad och god tillväxt, efter avverkning.

Prioriterade områden

Deltagarna konstaterade att flera forsknings- och innovationsområden behöver stärkas för att säkerställa kostnadseffektiva föryngringar. Några prioriterade områden är förädling av skogsträd för att bättre klara det framtida klimatet, fortsatt utveckling av plantskydd mot skadegörare, minska risken för viltbete, och optimering av nyetablering av skog från markberedning till röjning. Det poängterades också att utvecklingen av markberedning behöver fortsätta med mål att utveckla en planteringsmaskin.

Workshopen resulterade i ett inspel till ny forskningsstrategi för Strategiska forskningsstiftelsen (SSF) och sammanfattningen av arbetet har skickats in till Nationella skogsprogrammet. Nya forskningssamarbeten har också redan inletts.

För mer information, läs sammanfattningen från workshopen (pdf)

2016-02-12 09:29