Gå till:

Östersjösamarbete om skogsbrukets påverkan på vatten

Foto: Lars Högbom, Skogforsk
Skogforsk deltar i ett nytt samarbete mellan länderna runt Östersjön. Målet är att sammanställa och vidareutveckla metoder för att minska skogsbrukets påverkan på vatten.

Projektet heter Water Management in Baltic Forests, förkortat WAMBAF, finansieras av EU och löper i tre år. Från Sverige deltar även Skogsstyrelsen, SLU, Stora Enso, Sveaskog och Norra Skogsägarna. Övriga länder som deltar genom forskningsorganisationer och/eller företag är Estland, Lettland, Litauen, Finland, Polen och Ryssland.

Projektet handlar om att sammanställa forskningsresultat, kunskap och erfarenheter från medverkande länder. Tanken är att lära av varandra med målsättningen att tillämpa beprövade metoder och vidareutveckla vissa skogsbruksåtgärder för att minska påverkan på vatten i form av läckage av näringsämnen och farliga ämnen till vattendrag och Östersjön. 

WAMBAF är inriktat på tre huvudteman; skogar längs vattendrag, dränering av skogsmark och bäveraktivitet. Det sistnämnda kan vara ett problem främst i länder med platt topografi. 

Skogforsk representeras av Lars Högbom, Eva Ring, Ulf Sikström och Helena Gålnander.

2016-05-12 09:11