Gå till:

Trafiken kan växa på Inlandsbanan

Foto: Inlandsbanan AB
Om upprustningar görs finns goda förutsättningar för att öka trafiken på Inlandsbanan. Det visar en logistikutredning som Skogforsk gjort på uppdrag av Inlandsbanan AB.

Utredningen har sökt svar på hur ett kostnadseffektivt och effektivt transportsystem med Inlandsbanan som utgångspunkt kan utformas utifrån befintliga och uppskattade framtida behov. Utredningen omfattar all tågtrafik, förutom skogstransporter även annan gods- och persontrafik.

En analys av marknaden och de planer som Inlandsbanan har för utveckling visar på en trolig trafikökning på 210 procent om planerna fram till 2020 kan verkställas. Från dagens cirka 1 600 tåg årligen till omkring 4 800 tåg. Nya turer för persontrafiken är det som främst bidrar till ökningen, men även ökad godstrafik för skogsprodukter genom överflyttning från lastbilstransporter. Utredningen visar att detta kräver investeringar i fjärrstyrning, höjning av bärighet på sträckan Arvidsjaur-Gällivare till 22,5 ton samt investeringar i strategiskt placerade lastningsplatser längs banan.

På längre sikt finns planer på ökad person- och godstrafik som skulle ge upp till en åttafaldig ökning jämfört med nuvarande trafik på Inlandsbanan, eller omkring 13 000 nya tågtransporter årligen. I detta längre perspektiv bidrar transporter av kalk och porfyr samt även gruvtransporter till trafikökningen.

Skogforsk utför optimeringar, konsekvensanalyser och simuleringar på uppdragsbasis. Dels för skogsbruket men även andra branscher. Läs mer under Tjänster.

Läs rapporten Transportsystemet Inlandsbanan i sin helhet.

2016-06-15 13:32