Gå till:

Skogsbrukets effektivitetsutveckling tappar fart

Foto: Sverker Johansson, Bitzer
Det svenska skogsbruket får allt svårare att kompensera för kostnadsökningar och fallande virkespriser. Det visar Skogsbruksindex – ett nytt mått på skogsbrukets ekonomiska effektivitet.

– När stora förhoppningar ställs till sektorns förmåga att bära omställningen till den nya bioekonomin gäller det att skogsbruket är hållbart även i sämre avsättningslägen med långt till industri, säger Rolf Björheden som leder Skogforsks teknik- och virkesprogram.

Skogsbruksindex mäter skogsbrukets ekonomiska effektivitet och uttrycks som virkesvärdet (fritt bilväg) i förhållande till skogsbrukskostnaden. Indexet uttrycks i relativa tal och har varierat mellan 1,9 - 2,6 under den senaste 20-årsperioden. På senare år har index fallit under 2 och den negativa trenden fortsätter.
– Virkesvärdet minskar, samtidigt som skogsbruket får allt svårare att höja sin effektivitet i den takt som krävs för bibehålla lönsamheten, säger Rolf Björheden.

Nu menar Rolf Björheden att de tekniska utvecklingsinsatserna måste kompletteras med andra insatser för att varaktigt vända trenden.

– Att främst sätta sitt hopp till den tekniska utvecklingen räcker inte längre. Skogsbruket kan bli bättre på att ta tillvara det virkesvärde som finns, genom bättre mätning och virkeshantering och genom att se till att rätt virke hamnar hos rätt användare. Skogsbrukets organisation kan också förbättras, särskilt när det gäller hur olika aktörer samverkar, säger Rolf Björheden.

Om Skogsbruksindex

Skogsbruksindex kompletterar de uppgifter om kostnader, intäkter, prestationer, teknisk utnyttjandegrad etc. som Skogforsk sedan tidigare publicerar varje år. Indexet ger en sammanvägd bild av hur lönsamheten förändras och bidrar därför till en mer nyanserad bild av det ekonomiska läget i skogsbruket.

Läs mer i artikeln Skogsbruksindex - ett nytt effektivitetsmått för skogsbranschen

2016-09-20 09:00