Gå till:

Hänsynen till forn- och kulturlämningar i skogsbruket kan bli bättre

Foto: Peter Ask
Myndigheterna behöver utveckla sitt arbete med forn- och kulturlämningar i skogen. Det konstaterar skogsbruket i en gemensam skrivelse till berörda myndigheter och departement.

Men även skogsbruket måste utveckla verksamheten och presenterar därför inom kort branschgemensamma riktlinjer för skogsbruk vid forn- och kulturlämningar.

Skogforsk har under snart ett år varit processledare för en dialog mellan representanter för det samlade skogsbruket, Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen och länsstyrelserna med målet att minska skadorna på kultur- och fornlämningar.

Det råder stor samsyn om att det krävs gemensamma insatser för att komma till rätta med skadenivåerna. Tillsammans har gruppen identifierat ett antal förbättringsområden och bidragit till att ny forskning påbörjats inom området.

Bland annat behöver myndigheterna förbättra sig inom ett antal viktiga områden. Till exempel genom digital information om lämningar med förbättrad kvalitet, myndighetssamverkan och utvecklade rutiner samt utbildning av handläggare på myndigheterna.

Även skogsbruket behöver förbättra sina rutiner och informationen om forn- och kulturlämningar måste följa med genom hela åtgärdskedjan från planering, utförande till efterföljande åtgärder i skogen. Inom kort kommer därför nya branschgemensamma riktlinjer för skogsbruk vid forn- och kulturlämningar att presenteras.

Skogforsk har varit samordnande i arbetet och bakom skrivelsen står Bergvik Skog, Billerud Korsnäs, Holmen, Mellanskog, Norra Skogsägarna, Norrskog, SCA, Skogssällskapet, SMF Skogsentreprenörerna, Stora Enso, Sveaskog, Prästlönetillgångar i Svenska kyrkan, Sydved och Södra.

Läs skrivelsen i sin helhet

2016-01-13 10:38