Gå till:

Formas och skogsnäringen satsar 356 miljoner på hållbart skogsbruk

Foto: Sven Tegelmo, Skogforsk
Formas och Skogforsk har tecknat avtal om ett nytt ramprogram för åren 2017 till 2020. Det innebär fortsatt satsning på utveckling av det hållbara skogsbruket och dess nytta för samhället.

– Vi är glada över att ha kunnat teckna ett nytt avtal med Formas. Det säkerställer fortsatt tillämpad forskning och innovationer för ett hållbart svenskt skogsbruk till nytta för samhället. Det tar också tillvara Skogforsks styrka att snabbt omsätta forskningsresultat till praktisk användning, säger Charlotte Bengtsson, vd för Skogforsk.

Skogforsks ramprogram finansieras till hälften av skogsbruket och till hälften av staten genom forskningsrådet Formas. Avtalet innebär att det svenska skogsbruket och Formas ökar sina insatser jämfört med nuvarande ramprogram. Ökningen sker i två steg med tio miljoner kronor per år för 2017 och 2018, och sedan ytterligare sex miljoner kronor per år för 2019 och 2020.

Hög vetenskaplig kvalitet och god förståelse för skogsbrukets behov är enligt avtalet fortsatt viktiga förutsättningar för att säkerställa snabb tillämpning av nya resultat.

– Den här formen av samfinansiering mellan oss som forskningsfinansiärer och skogsägarna är viktig för att vi ska kunna säkerställa en långsiktig kunskapsförsörjning inom en sektor som är väldigt viktig för Sverige, säger Ingrid Peterson, generaldirektör för forskningsrådet Formas.

Skogforsk ska under perioden utveckla förädlat skogsodlingsmaterial för framtidens klimat. Behov av råvara, skötsel av skog för olika mål, effektiva och skonsamma driftssystem, digitaliseringens alla möjligheter, värdekedjor och råvaruanvändning som möjliggör en växande bioekonomi är andra uppgifter som prioriteras. Utöver det innebär det nya avtalet en ökad satsning på forskning och kommunikation kring skogens och skogsbrukets nytta för ett hållbart samhälle.

– Det här är ett strategiskt bra beslut för svenskt skogsbruk. Vi och Formas har nått en samsyn om vikten av att utveckla ett produktivt och skonsamt skogsbruk. Det kommer att ge oss möjlighet att utveckla många viktiga innovationer under den kommande fyraårsperioden, säger Skogforsks ordförande Göran Örlander.

För mer information, kontakta gärna:

Charlotte Bengtsson, vd Skogforsk, 018-18 85 70, charlotte.bengtsson@skogforsk.se 

Ingrid Petersson, generaldirektör Formas, 08-775 40 69, ingrid.petersson@formas.se 

Göran Örlander, ordförande Skogforsk, 0470-893 62, goran.orlander@sodra.com

2016-11-01 11:32