Gå till:

Enkät om bränsleförbrukning för skogstransporter

Foto: Erik Viklund, Skogforsk
I dagarna skickas en enkät till åkerier verksamma inom skogstransporter. Syftet är att ha koll på bränsleförbrukningen över tid och att se tendenser med nya generationer fordon och motorer.

Den 1 juni 2015 ändrades den tillåtna maxvikten på lastbilar med tillkopplad släpvagn från 60 ton till 64 ton. Ökad bruttovikt ger lägre bränsleförbrukning räknat i transporterad kvantitet. För att mäta effekten av lagändringen och för att hålla koll på utvecklingen utför Skogforsk bränsleenkäter under 2016.

Likadana undersökningar har tidigare utförts i samarbete med Sveriges åkeriföretag 2008 och 2013. Under 2016 kommer två enkäter skickas till åkerier verksamma med skogstransporter. Den första enkäten har gått ut under maj och den andra kommer skickas ut i slutet av november.

Syftet med två enkäter är att fånga olika transportförutsättningar över året. Resultaten kommer att presenteras som ett medelvärde av båda undersökningarna. Resultaten från tidigare enkäter finns att läsa här, Bränsleförbrukningen hos rundvirkesfordon 2008 och 2013.

Varje åkeri har skickats en enkät men självklart är företag med flera fordon välkomna att inrapportera flera. Blanketten finns att hämta här:

Enkät bränslemätning skogsbilar 2016

Vid frågor, kontakta Fredrik Johansson eller Claes Löfroth

 

2016-05-19 13:08