Gå till:

Efterlysning: Har du erfarenhet av snabbväxande löv?

Foto: Mats Hannerz, Silvinformation
Har du anlagt bestånd med poppel, hybridasp, björk eller al? Hör gärna av dig då dina erfarenheter kan hjälpa oss öka kunskapen om vilka metoder som passar bäst för att etablera snabbväxande löv.

Skogforsk genomför just nu ett projekt som syftar till att utvärdera möjligheterna till snabb och problemfri etablering av löv för biomassaproduktion och energi. Arbetet innefattar bland annat att samla in praktiska erfarenheter från föryngringar på både skogsmark och jordbruksmark i olika delar av landet. Resultaten ska bidra till rekommendationer för ett säkrare föryngringsresultat.

Har du erfarenheter och tips att dela med dig av till forskarna? Något exempel som lyckades väldigt bra, eller kanske något som gått mindre bra? Kontakta i så fall gärna Karin Hjelm eller Lars Rytter på Skogforsk.

Vilken erfarenhet har du av snabbväxande löv av olika trädslag? Vad använde du för odlingsmaterial, planttyp, markbehandling, viltskydd och vilket markslag planterade du på? Och hur gick det? Det är några frågor som forskarna är intresserade av.

Projektet löper fram till sommaren 2017. Under tiden kommer resultat från forskningsrapporter att sammanställas och utvärderas, och forskarna kommer att göra djupintervjuer med några större aktörer.

Mer om projektet

Projektet ”Utvärdering av möjligheterna till snabb och problemfri etablering av snabbväxande trädslag inriktade på biomassaproduktion” finansieras av Energimyndigheten och pågår 2016-2017. Bakgrunden är det allt större intresset för odling av snabbväxande lövträdslag för biomassaproduktion. Trots en växande erfarenhet av trädslagen är etableringen en flaskhals där det händer att föryngringar får allvarliga skador eller nedsatt tillväxt. Projektet ska sammanställa kunskap och erfarenhet från forskning och praktik. Sammanställningen ska bidra till rekommendationer och riktlinjer för säkrare och effektivare beståndsetablering.

2016-10-18 15:52