Gå till:

40 miljoner för utvecklad hållbarhet i skogsbruket

Foto: Erik Viklund, Skogforsk
Inom Efforte, en satsning på 40 miljoner kronor från EU och en rad skogsföretag ska Skogforsk och partners under tre år ta fram och testa ny teknik och kunskap för utvecklad hållbarhet i skogsbruket.

Hela skogsbrukscykeln från frö till leverans av efterfrågade råvaruprodukter till industrikunderna kan göras effektivare, lönsammare och skonsammare genom den digitala revolutionen kombinerat med bästa tillgängliga kunskap, smart teknik och ett utpräglat systemtänkande.

– Målet för hela projektet är att utveckla och testa ny teknik och nya verktyg för att öka hållbarheten i skogsbruket och integrationen med industrikunderna för ett mer hållbart Europa, säger Magnus Thor, forskningschef på Skogforsk.

Två områden som kan dra nytta av den stora mängd information som idag samlas in från flygplan, satelliter och skogsmaskiner är skogsvården och avverkningsplaneringen. Skogforsk ska därför dels utveckla effektiva och skonsamma metoder för mekaniserad skogsvård och dels utveckla planeringsmetoderna för effektiv, skonsam och kundanpassad skörd av skogen.

– Vi tror att resultaten kommer ge Sverige och Europa ökad tillgång och effektivare nyttjande av skogens förnybara råvara och bioenergi. Dessutom kan det bidra till minskad global klimatpåverkan, utvecklad landsbygd och precisionsinriktat skydd av mark, vatten, biologisk mångfald och känsliga miljöer, säger Skogforsks ordförande Göran Örlander.

Forsknings- och innovationsprojektet EFFORTE leds av det finska skogsforskningsinstitutet Luke och är ett samarbete mellan forskningsorganisationer, skogs- och industriföretag, samt flera utvecklingsinriktade småföretag i Sverige, Finland, Frankrike och Storbritannien. 

2016-09-12 07:40