Gå till:

Världskonferens samlar över 100 forskare i Uppsala

Foto: Sven Tegelmo/Skogforsk
Idag slår SLU och Skogforsk upp portarna till den vetenskapliga konferensen SSAFR 2015. På konferensen deltar mer än 100 forskare och praktiker från drygt 20 länder.

Under tre dagar samlas praktiker och forskare som är intresserade av utveckling av beslutsstöd för skogshushållning, avverkning och transport.

- Konferensen arrangeras vartannat år, men det är första gången vi håller den i Europa. Så vi är jätteglada att intresset har varit så stort, säger Ola Eriksson Ljusk, SLU.

Under tre dagar diskuteras specialområden som planering i skogsbruket, brand och skogsskador och virkesförsörjningskedjor såväl som större frågor som ekonomisk hållbarhet, utveckling av ekosystemtjänster, energi från skogen och landskapets roll för biodiversitet (alt. artrikedom).

- Ett aktuellt tema rör hur kontinuitetsskogsbruk kan utvecklas, hur metoden kan göras ekonomiskt bärkraftig, dess inverkan på kolförråd och artrikedom, säger Ola Eriksson Ljusk, SLU.

Det forskningsområde som är mest välrepresenterat på konferensen är transport och logistik. Detta område har också mycket stor betydelse vad gäller direkt miljöpåverkan liksom det gäller att optimera transporterna för att göra den förnybara råvaran ekonomiskt attraktiv för att stimulera övergången till en bioeknomi.

Konferensen äger rum på Ultuna, söder om Uppsala och är ett samarbete mellan SLU och Skogforsk.

2015-08-19 08:30