Gå till:

Bli inspirerad i ditt skogsägande under SkogsElmia

Dagens skogsägare har inte bara ekonomisk avkastning som mål. Skogen ger också naturupplevelser, miljöåtagande och vårdande av traditioner. På SkogsElmia kommer vi visa hur man kan kombinera målen.

– De allra flesta skogsägarna har ju flera mål, säger Isabelle Bergkvist, Skogforsk. Vissa delar av skogen ska vara härliga att vara i, medan andra delar gärna får skötas mera intensivt för att ge en hög och långsiktig avkastning.

På SkogsElmia den 4-6 juni kommer Skogforsk att visa olika metoder för att sköta och skörda skogen. Tanken är att man ska kunna gå längs skogsstigar och jämföra alternativen. Hur ser skötselmetoderna ut i verkligheten? Och vilken avkastning ger de i jämförelse med varandra? På mässområdet kommer man bland annat demonstrera skillnaden mellan vanligt trakthyggesskogsbruk och kontinuitetsskogsbruk.

– Längs slingan finns en skogstyp där vi blädar, alltså gallrar ut träd i olika dimensioner, säger Isabelle Bergkvist. Så skogsägarna kan jämföra hur det ser ut direkt på plats och jämföra metoderna med hjälp av forskningsresultat från forskningsprogrammet Future Forests och från oss på Skogforsk.

Vill visa skogens potential

Längs slingan visas också metoder för röjning och gallring. Och även här får skogsägarna tips om vad de olika åtgärderna ger för effekter på skogens utseende, tillväxt och avkastning. Dessutom visar Skogforsk skonsam avverkning, alltså hur man undviker körskador.

Men slingan är också ett sätt att nå beslutsfattare, politiker och en intresserad allmänhet och visa att allt som görs av olja kan göras av skog. Som plaster och kemikalier, men också till exempel läkemedel eller tyger som kan ersätta resurskrävande bomullsodling. Men till skillnad från olja och bomullsodling är skogen en klimatsmart och hållbar resurs. 

 Det är en allt viktigare anledning till att äga skog  och bruka den! Så mitt råd till skogsägarna är att sätta upp målbilder för sitt skogsbruk, säger Isabelle Bergkvist. De flesta moderna skogsrådgivare klarar av att leverera olika skötselstrategier, men för att bli en bättre beställare kan det vara smart att besöka oss på SkogsElmia för att kalibrera sig! Vi kan hjälpa skogsägarna att sätta både ord och bild på sina mål, vare sig det gäller ekonomi, ekologi eller skogens upplevelser.

Nio viktiga skogsägarmål

  1. En långsiktig avkastning, eller en likviditetsreserv, där virket eller fastighetsvärdet utgör en ekonomisk säkerhet för att klara av oförutsedda händelser.
  2. Boendemiljön. En vacker landskapsbild runt gården, vid stranden eller på något annat speciellt ställe är viktigt för många skogsägare.
  3. Arv och traditionsbärande. Fastigheten ska utvecklas och bevaras, eftersom skogen utgör ett arv från tidigare generationer och ett lån från de kommande. Även fastighetens kulturvärden intresserar många.
  4. Biologisk mångfald. Ett rikt växt- och djurliv är ett viktigt mål för många skogsägare.
  5. Skogsarbete och annan sysselsättning kopplad till fastigheten.
  6. Svamp- och bärplockning eller annan rekreation, t.ex. skogspromenader.
  7. Jakt och fiske. De egna jakt- och matupplevelserna. Eller intäkter från ett arrende.
  8. Ved för husbehov eller försäljning.
  9. Miljöengagemang. Kolbindning  växande skog minskar koldioxiden i atmosfären.
2015-04-21 11:00