Gå till:

Skogsbruket satsar på utbildning inom markberedning

I april startar Skogforsk RECO-kurser i markberedning. Det blir ett utbildningspaket för förare och ett annat inriktat mot beställare. Syftet är att underlätta för entreprenörer och förare.

Varje år markbereds 185 000 hektar i Sverige för att ge nästa generation skog bästa tänkbara förutsättningar. Arbetet är komplext och ställer höga krav på planering, körning och utrustning.

Även de som köper markberedningstjänsterna behöver verka för att optimera valet av markberedningsteknik vid planering av åtgärden. En mängd hjälpmedel finns att tillgå – till exempel terrängmodeller och vattenkartor – som underlättar arbetet och minskar riskerna för skador på mark, natur- och kulturvärden.

Kurserna är en gemensam satsning från skogsbruket i syfte att höja kvalitet och lönsamhet.

Utbildning för förare

Utbildningarna startar i början av april och består av både teori och praktik. Förarna utbildas med hjälp av instruktör i kvalitativ, ekonomisk, bränslesnål, och produktiv körning. I kursen ingår även maskininställningar och aggregatkunskap liksom olika arbetsmetoder. Kursdeltagarna ska innan utbildningen ha klarat av Skötselskolans tester inom avsnitten Miljöhänsyn och Markberedning.

Utbildning för beställare

Utbildningarna syftar till att förbättra dialogen mellan parterna markägare – beställare – utförare. Deltagarna kommer ges en översiktlig bild över olika metoder och inställningsmöjligheter i olika mark- och terrängförhållanden. Stor vikt läggs också vid att belysa dolda och synliga kostnader kopplat till kvalitén på utfört arbete. Innehållet i träffarna beror också på vilka behov som lyfts fram vid de samverkansträffar som hålls innan, se nedan.

Samverkansträffar

För att stärka dialogen mellan beställare och utförare planeras regionala samverkansträffar med inbjudna experter från entreprenör- och kundsidan. Mötena leds och arrangeras av Skogforsk i syfte att identifiera styrkor och förbättringsmöjligheter i rutinerna kring markberedning. Resultatet från träffarna blir en grund för de företagsanpassade kurserna för beställare.

Datum och orter för samverkansträffar 

15 april  Skellefteå

5 maj Vrigstad

6 maj Mariestad

12 maj Uppsala (preliminärt)

13 maj Sundsvall

 

Läs mer i informationsbladet.

För ytterligare information och anmälan, kontakta Tomas Johannesson, Skogforsk.

Medverkande aktörer: Bergvik Skog, BillerudKorsnäs, Bracke, Holmen, Forestlink, SMF Skogsentreprenörerna, Mellanskog, Norra Skogsägarna, Norrskog, SCA, Skogforsk, Skötselskolan, Stora Enso, Sveaskog, Sydved, Södra.


RECO står för Rational Efficient Cost Optimization och är en utbildning för skogsmaskinförare i ekonomisk och produktiv körning och avverkning.

2015-03-11 10:52