Gå till:

Prototyp av drivare studeras

Foto: Anders Mörk
Drivaren förutspås få en större plats inom det svenska skogsbruket. Sedan våren 2014 testas en prototyp utvecklad för slutavverkning. Under våren har tidsstudier gjorts som nu ska analyseras.

Sedan 2002 har det funnits ett antal drivare i det svenska skogsbruket. Trots att maskintypen visat goda resultat i studier och anses ha stor utvecklingspotential så har den inte fått sitt genombrott.

Skogsbruket har dock visat intresse för en ny drivare anpassad enbart för slutavverkning. Och sedan våren 2014 går prototypmodellen Komatsu X19 på Holmens slutavverkningar i skogarna runt Norsjö i Västerbotten. X19 har en större lastbärare än tidigare drivare och är sedan nyligen utrustad med en snabbkoppling som möjliggör snabba skiften från skördaraggregat till skotargrip. Se film på bytet nedan.

– X19 nådde upp till förväntningarna i prestation ganska snabbt efter inkörningsperioden. Och med den nya snabbkopplingen pekar allt på att effektiviteten ökade ytterligare, säger Rikard Jonsson, forskare på Skogforsk och projektledare.

Skiftet från skördaraggregat till skotargrip tar en minut eller två, men det råder inget tvivel om att det är tid som tas igen med optimerade redskap, jämfört med den tidigare användningen av kombinerad aggregat och grip. 

Under våren har tidsstudier gjorts på drivaren för utvärdering i olika typer av bestånd. Det har även gjorts en teknisk granskning där reparationer och service utvärderas via driftuppföljningsfiler. Datat kommer att analyseras och kommuniceras under hösten. 

Bakom projektet står BillerudKorsnäs, Holmen Skog, Stora Enso, Sveaskog, SCA, Södra, Komatsu och med Skogforsk som projektledare. 

Förhoppningen är att slutavverkningsdrivaren ska visa i praktiken att de beräkningar och utvärderingar som gjorts stämmer. Allt visar på att drivaren är kostnadseffektiv i slutavverkningar i klena bestånd, som i Norrland, och avverkningar med små volymer som är vanligt i södra delen av landet. 

– Tidigare erfarenheter har visat att drivaren har störst potential i klen skog med kort skotningsavstånd. Med den här större maskinen med större lastkapacitet och snabbkoppling hoppas vi kunna flytta gränsen för när det blir lönsammare jämfört med ett traditionellt system med skördare och skotare, säger Rikard Jonsson.

 

2015-06-23 08:28