Gå till:

Nytt sågsvärd minskar kapsprickorna

Varje år går stora värden förlorade på grund av kapsprickor i sågade trävaror. Men ny typ av v-format sågsvärd kan reducera mängden kapsprickor med upp till 6 gånger.

Kapsprickor uppstår då skördare kapar upp trädet i stockar ute i skogen och de leder i sin tur till spill i sågverken. Men den nya typen av v-format sågsvärd har visat sig kunna minska mängden kapsprickor.

­– Svärdets form påverkar sågmönstret och vid kapning utvecklas ett v-format sågsnitt. Vår forskning har visat att ett sådant sågmönster kan motverka krafterna från den hängande stocken och därmed motverka uppkomsten av kapsprickor, förklarar Björn Hannrup, forskare på Skogforsk.

Forskarna har testat den nya svärdtypen i fält på tall- och granstockar och sedan jämfört resultatet med stockar som kapats med traditionella svärd.

– I våra studier minskade mängden kapsprickor med upp till 6 gånger med det nya v-formade sågsvärdet . Dessutom visade det sig att de sprickor som trots allt uppkom påverkade centrumutbytena i mindre utsträckning. Sprickorna blev färre och koncentrerade till stockens kanter, säger Björn Hannrup.

Tester har också gjorts i Skogforsks nyutvecklade kaprigg som också visar på att det v-formade sågsvärdet har samma kaptid och energiåtgång som traditionella svärd. Det nya sågsvärdet har utvecklats av företaget V-Cut, tillverkats av Iggesund Forest och utvärderats av Skogforsk med Sveaskog som mark- och maskinvärd. Arbetet har ingått i svenskt skogsbruks riktade tekniksatsning på produktivitet och skonsamhet. Utveckling i samverkan mellan användare, tillverkare och forskare är en viktig del i detta arbete.

2015-10-21 17:01