Gå till:

Nya drivaren överraskar positivt

Foto: Rikard Jonsson/Skogforsk
Drivarprototypen Komatsu X19 överraskar positivt efter en tids utvärdering, med god produktivitet och hög driftsäkerhet. Nu fortsätter studierna och utveckling av både maskin och arbetsmetoder.

Drivare har funnits på den svenska marknaden tidigare men har inte slagit igenom. Det beror bland annat på att de haft svårt att konkurrera med traditionella skotare/skördare-system vid långa skotningsavstånd, grov medelstam och många olika sortiment.

Komatsu X19 har nu testats och utvärderats under snart 18 månader. Och de första preliminära resultaten visar att modellen står sig bättre än tidigare typer av drivare. Den tekniska utnyttjandegraden är hög, liksom produktiviteten. Med bland annat större lastutrymme och separat skördaraggregat och skotargrip så har produktiviteten förbättrats vid längre skotningsavstånd och grov skog.

– Man ska komma ihåg att X19 fortfarande är en prototyp som utvecklas löpande. Så vi ser också en stor potential till fortsatt produktutveckling, säger Rikard Jonsson, forskare på Skogforsk.

Från Holmen till SCA

Ett uppsving under projektet kom när kombinationsaggregatet byttes mot ett snabbfäste på kranen som gör det möjligt att växla mellan skotargrip och skördaraggregat. Det gav positiva resultat direkt. 

X19 har testats vid slutavverkningar i Holmens skogar i Västerbotten sedan maj 2014. Nu fortsätter utvärderingen av maskinen på SCA:s marker i tre månader.

– Hittills har vi bara studerat en maskin som körts av en förare. Nu måste vi göra fler tester för att se att resultaten står sig även med andra förare, säger Rikard Jonsson.

Forskarna kommer bland annat att titta närmare på hur arbetsmetoderna kan utvecklas, på mängden kapsprickor och hur bra drivaren mäter stockarna.

Så arbetar drivaren

Den nya drivaren har ett svängbart lastutrymme som gör det möjligt att kapa stockarna direkt i lastutrymmet. Det sparar tid och pengar. Andra fördelar med systemet är att bara en maskin behöver transporteras till varje trakt, det uppstår inget skogslager då virket direktlastas och samtidigt underlättas resursplaneringen tack vare att man slipper balansen mellan skördarens och skotarens prestation.

Drivarprojektet är ett samarbete mellan Holmen Skog, SCA Skog, Stora Enso Skog, BillerudKorsnäs, Sveaskog, Södra Skogsägarna, Komatsu Forest och Skogforsk.

Se mer i filmklippet om hur X19 arbetar och hur snabbkopplingen fungerar.

 

2015-11-02 10:33