Gå till:

Militär teknik ska minska markskadorna i skogen

I ett forskningsprojekt utvärderas nu ett koncept för en ny typ av banddriven skotare. Målet är att minimera markskadorna i skogen, förbättra förarmiljön och öka produktiviteten i skogsbruket.

Maskinen bygger på en traditionell skotare som utrustas med bandteknologi från militära bandfordon.

– Vi tror att den här typen av banddrivna fordon kan vara mycket skonsammare mot marken, jämfört med vanliga skogsmaskiner på hjul. Vårt mål är att minimera markskadorna vid avverkning och vi ser att det kan vara möjligt med band som ger ett lägre marktryck än hjul, säger Björn Löfgren, projektledare på Skogforsk.

Bandteknologin kommer att minska helkroppsvibrationerna som föraren utsätts för och på det sättet bidra till en bättre arbetsmiljö. De första teoretiska beräkningarna visar dessutom att den här typen av skotare skulle den kunna öka produktiviteten i avverkningarna med 15 procent, när den är fullt utvecklad

– Om våra hypoteser visar sig stämma så kan det bli möjligt att avverka virke i skogen året runt, utan att skada marken samtidigt som maskinförarna får en bättre arbetsmiljö, säger Björn Löfgren, projektledare på Skogforsk.

Maskinen bygger på en Komatsu-skotare som utrustas med band från BAE Systems Hägglunds militära bandvagnar. Målet är att testa konceptet. Erfarenheterna från projektet ska sedan ligga till grund för en eventuell fortsatt produktutveckling av den nya maskintypen.

– Vi på BAE System Hägglunds är världsledande på bandlösningar för militära behov och vi är mycket positiva till att vår beprövade bandteknologi även kan användas för civila verksamheter, säger Niclas Lindberg försäljningsansvarig på BAE Systems Hägglunds

Nu påbörjas utvärderingen av det nya konceptet och det ska avslutas under januari 2016. Maskinen beräknas vara klar för tester i augusti 2015. Under sex månader kommer forskarna att studera helkroppsvibrationer, markpåverkan och hur maskinen fungerar i olika typer av terräng.

– Markskador är en av skogsbrukets stora utmaningar. Vi satsar på det här projektet för att vi vill lösa problemet med ny teknik som helt eliminerar markskadorna istället för förbud och begränsningar, säger Herman Sundqvist, ordförande i Skogforsk.

Utvecklingen av konceptet är en del av skogsbrukets strategiska satsning på produktivitet och skonsamhet. Under fyra år satsas totalt 50 miljoner kronor. Satsningen pågår 2014-2017. Svenskt skogsbruk satsar 4 miljoner kronor i projektet som är ett samarbete mellan Skogforsk, Komatsu Forest, BAE Systems Hägglunds, och SCA Skog.

2015-04-13 07:00